סוגי מיסים

תוכן עניינים

סוגי מיסים

תשלום מיסים הוא ככל הנראה לא התחביב הכי גדול שלכם וכנראה גם לא של אף אחד אחר. אף אחד לא שמח לשלם מיסים, אך זוהי עובדה בשטח ולמען האמת ללא מערכת מיסוי יעילה וטובה מדינות מתקשות לנהל כלכלה יציבה ומתפתחת. על מנת להבין את ההיגיון מאחורי תשלום המס, חייבים להכיר בכלל את המושג הזה ולהבין מדוע מדובר על חלק בלתי נפרד מכלכלה מודרנית וזה הזמן לבאר את המושג. לאחר מכן נדבר על סוגי מס נפוצים בישראל, משמעותם ומדוע אנו משלמים אותם.

מה זה מס?

מס הוא למעשה תשלום לשלטונות המדינה שגובות כספים מהאזרחים לצורך פעולות שונות לטובת ורווחת האזרח. במובן הרחב המס הוא בעצם סך המשאבים שגובה המדינה מתושביה. חלק מהמסים נגבים באופן ישיר על ידי המדינה וחלקם נגבים דרך הרשות המקומית בה אנו מתגוררים. תשלום המס הוא בגדר חוק וגם סוג המס וגובהו נקבעים במסגרת החוק באמצעות הרשויות שהוסמכו לכך. 

מדוע אנחנו משלמים מיסים?

גם אם אנחנו לא שמים לזה לב וחלק מהדברים נראים לנו כמובנים מאליהם, במסגרת החיים שלנו כאזרחים במדינה דמוקרטית ומתקדמת, אנו מקבלים מגוון שירותים שונים מהמדינה ומהרשות המקומית בה אנו מתגוררים. אם תבחנו את זה לעומק, תראו שכל חלק בחיים מצריך שירותים מסוימים שעולים מן הסתם כסף. הקמה של כבישים ומדרכות כדי שנוכל להגיע בבטחה ממקום למקום, הגנה על ידי כוחות הביטחון, שירותי בריאות שאנו מקבלים כשאנו זקוקים להם, חינוך לילדים, ניקיון של הרחובות ואיסוף של הזבל והרשימה עוד ארוכה כמובן. אנו משלמים מיסים על מנת שנוכל לקבל את השירותים הללו באופן שוטף מצד המדינה או הרשות המקומית והמס חיוני במובן הזה לחיים נוחים ומסודרים. 

סוגי מיסים

מס ישיר

זהו למעשה מס ההכנסה שכולנו משלמים. שכירים יראו את הסכום שנגבה בתלוש המשכורת שלהם באופן אוטומטי והמעסיק מפריש את הכסף עבורם בעוד עצמאים צריכים לדווח על הכנסות בעצמם ולהפריש את הכסף במועדים קבועים. זהו מס קל לגבייה באופן יחסי וכזה המאפשר פרוגרסיביות (התאמה לרמת הכנסה). 

מס עקיף (מע"מ)

מס ערך מוסף או בקיצור מע"מ. 17 אחוזים נכון להיום שאנו משלמים על מגוון מוצרים שהולכים למס הכנסה ולא לעסק או לנותן השירות. עצמאים יכולים להזדכות על מע"מ מתוך תשלום המס על ההוצאה שלהם. זהו מס פשוט לגבייה, אם כי הוא רגרסיבי וחל עניים ועשירים באותה מידה ועל כן יש שיאמרו שאינו שוויוני. 

מסי צריכה

מס קניה

מעבר לתשלום המע"מ הקבוע ישנם סוגים מסוימים של מוצרים עליהם יש מס קניה קבוע כמו סיגריות, מוצרי אלקטרוניקה מסוימים ואלכוהול. 

מכס

המכס הוא תשלום בסך אחוז מסוים ממחירו של מוצר שאנו מייבאים מחו"ל, לא כולל עלות המשלוח של המוצרים. שיעור המס משתנה בהתאם לעלות המשלוח וכן ישנה תוספת של מס על מוצרים כמו סיגריות ואלכוהול. המס הזה למעשה מחליף את המע"מ המקומי. 

מס רכוש

מס שהוטל בישראל עד שנות התשעים, לפיו בנייה על פחות מ-30 אחוז משטח הבנייה המותר גוררת מס על אי בנייה. במהלך השנים היו הרבה בעיות עם המס הזה ועל כן הוא בוטל. 

מס הון

מס מסוים שלוקחים מאנשים או חברות המחזיקים בהון כספי מסוים. המס הזה הומצא מתוך הקושי להפריד בין הון נדל"ני (עליו מוטל מס שנקרא מס שבח) לבין הון בתצורות אחרות. 

מיסים עירוניים

רשויות מקומיות גובות את המיסים שלהן דרך תשלומי ארנונה. כמו כן לעתים יש לשלם מס לרשות מקומית כאשר מבצעים עסקאות נדל"ן בשטחה.

מס פרוגרסיבי ורגרסיבי

מס פרוגרסיבי הוא מס המוטל באופן שוני על אנשים שונים בהתאם למצב הפיננסי ולנתונים נוספים. מס ההכנסה הוא דוגמה למס פרוגרסיבי. הוא נקבע בהתאם למדרגות ההכנסה של כל אדם כאשר קיימות נקודות זיכוי ספציפיות המזכות בזיכוי מתשלום מס בהתאם למצבים אישיים משתנים (למשל, הורים חד הוריים, אלו המתגוררים באזורי סיכון וכן הלאה. 

לסיכום

כולנו יודעים שצריך לשלם מיסים, אך רובינו לא מבינים לעומק את החשיבות של הדבר. נכון שיש לדון הרבה פעמים על הסכומים שצריך לשלם וכמובן שהיד צריכה להיות תמיד על הדופק מול השלטונות, אך באופן כללי חשוב להבין כי תשלום המיסים הוא הכרחי וחיונה לתפקוד החברה ולהנעת גלגלי הכלכלה. כפי שאתם רואים ישנם סוגים שונים מיסים שאנו כישראלים נדרשים לשלם וחשוב להכיר את העיקריים שבהם ומה עומד מאחוריהם, לכל הפחות כדי שנדאג לשלם אותם בזמן ללא עיכוב. 

נגישות
לשליחויות בכל הארץ לחצו כאן