מתי משלמים מע"מ?

תוכן עניינים

תשלום מעמ

הקמה וניהול של עסק עצמאי זה משהו שמצריך לא מעט התעסקות טכנית ובירוקרטית. עבודה מול ספקים, הוצאת משכורות לעובדים, התנהלות מול המוסד לביטוח לאומי ועוד – כל אלו הם חלקים בלתי נפרדים מהעבודה של עסקים עצמאיים ופרילנסרים. עם זאת, נראה כי ישנו מושג אחד שמצליח לבלבל עד היום גם את העסקים הותיקים ביותר ובוודאי שאת העצמאים החדשים בתחילת דרכם – המע"מ, אותו מס נוסף בסך 17 אחוזים מגובה העסקה. מה זה בכלל אומר? מי צריך לשלם את זה? באיזה אופן משלמים ומתי? הנה כל מה שחשוב לדעת בנושא.

מה זה מע"מ?

ברמה הבסיסית ביותר, מע"מ הוא מס בגובה 17 אחוזים שכל אחד מאיתנו משלם כצרכן פרטי על כל מוצר שאנו רוכשים בארץ (כאשר מדובר על רכישות מחו"ל המס המקביל הוא תשלום המכס). זה נכון לגבי ציוד אלקטרוניקה, מוצרי מזון שאנו קונים בסופר, ציוד ללימודים, ביגוד וכן הלאה. בתור צרכנים פרטיים פעמים רבות כלל לא נהיה מודעים לכך, שכן החנויות מראות לנו את השורה התחתונה, כלומר המחיר הכולל של המוצר לאחר הוספת המע"מ. רק אם נסתכל על הקבלה שקיבלנו נגלה כי 17 אחוז מסך התשלום הוא המע"מ. עבור עסקים, תשלום המע"מ הוא פחות מובן מאליו, מפני שעליהם לגבות אותו, להגיש דו"ח מע"מ מפורט ב-15 לכל חודש ולאחר מכן לשלם את הסכום המצטבר. מנגד, כאשר יש לעסקים הוצאות שונות, המע"מ שהוא חלק מהתשלום עליהן מתקזז במעמד התשלום.  

קצת על הגדרות של עסקים

בשלב הראשון חשוב מאד להבין כי ישנן הגדרות שונות לעסקים בישראל. כלומר, עסק שמחזיק מאות עובדים ומגלגל מחזורים של מיליוני שקלים בשנה, דינו שונה מן הסתם מעסק של אדם אחד עם הכנסות צדדיות של כמה עשרות אלפי שקלים בשנה. אחד ההבדלים המהותיים בין סוגי עסקים שונים הוא נושא המע"מ, הגבייה והתשלום שלו, ומתוך כך גם הנפקת המסמכים. בואו נדבר על סוגי העסקים.  

עוסק פטור

עוסק פטור נקרא בעבר עוסק זעיר בגלל הגודל שלו והיקף העסקאות ובחלוף השנים שונתה ההגדרה לעוסק פטור. פטור ממה בדיוק? ובכן, מתשלומי המע"מ. ההגדרה של עוסק פטור היא הכנסה שנתית של 100,000 שקלים פחות או יותר (המספר משתנה ומתעדכן מעת לעת), פחות או יותר 9000 שקלים בחודש ובמצב הזה לא גובים מע"מ וגם לא משלמים אותו. מתוך כך, בניגוד לעוסק מורשה וחברה בע"מ (שעל המסמכים שהם צריכים להנפיק נדבר בהמשך), עוסק פטור מנפיק לאחר התשלום קבלה בלבד. חשוב לשים לב כי במידה ועוברים את ההכנסה יש לדווח על כך לרשות המסים ולעבור להגדרה של עוסק מורשה.  

עוסק מורשה

כאן אנו מדברים על מחזור עסקאות שנתי בסכום של מעל 100,000 שקלים (או הסכום המוגדר לעוסקים פטורים בכל רגע נתון) ואם גובה ההכנסות הצפוי הוא מעל הסכום הזה עדיף לפתוח מראש עוסק מורשה. חשוב לדעת שישנם מקצועות מסוימים המחייבים פתיחת עוסק מורשה בלי קשר לגובה העסקאות כמו ראיית חשבון, וטרינריה, אדריכלות ועוד. עוסק מורשה מחויב בתשלום מע"מ. שימו לב כי ההגדרה לעוסק מורשה היא ההכנסות הגולמיות בלבד. כלומר, אם הכנסתם בשנה מסוימת 120,000 שקלים, אך ההוצאות שלכם באותה השנה היו 100,000 שקלים (דהיינו, הכנסתם בפועל רק 20,000 שקלים), עדיין תחשבו כעוסק מורשה ואם אתם לא מוגדרים כך תצטרכו לשנות את ההגדרה. 

שותפות

שותפות היא למעשה התאגדות משפטית בין מספר אנשים למטרת ניהול עסק והפקת רווחים. בשותפות למעשה מגדירים אחוזים מסוימים לכל שותף והוא זכאי לנתח מהרווחים בהתאם. ישנה שותפות כללית בה כל אחד מהשותפים אחראי בצורה שווה על חובות העסק וחלוקת הרווחים היא בהתאם למה שסוכם מלכתחילה ושותפות מוגבלת בה יש לפחות שותף אחד שלא אחראי על כל הפעילות השוטפת של העסק והיא מוגבלת לסכום ההשקעה שלו. 

חברה בע"מ

חברה בערבון מוגבל. עוד צורת התאגדות עסקית למעשה, אך כזו שיש בה הפרדה לבין המקימים שלה שהם למעשה הבעלים שלה לבין הנכסים והחשבונות שלה. זו יכולה להיות חברה פרטית, ציבורית, משפחתית או חברה המונפקת בבורסה, בכל מקרה היא נחשבת לישות כלכלית ומשפטית העומדת בפני עצמה ומחויבת בדיווח הכנסות והוצאות לרבות תשלום מע"מ. 

החשבוניות שצריך להנפיק לצורך תשלומי המע"מ

כאמור, העוסק היחיד שפטור מתשלום מע"מ הוא העוסק הפטור ועליו להפיק קבלה בלבד לאחר קבלת התשלום על עבודתו, וכל השאר צריכים לשלם את המע"מ מתוך העסקאות שהם מבצעים. אז מה זה אומר לגביהם ואילו מסמכים הם צריכים להנפיק? ובכן, לפני קבלת התשלום כל עוסק נדרש להנפיק חשבונית עסקה. המסמך הזה למעשה מתאר את השירות או המוצר שניתן, את פרטיו של הלקוח שקיבל את השירות וכמובן את הסכום שיש לשלם, וכשמדובר על כל עוסק שאיננו עוסק פטור, תצוין התוספת של 17 אחוזים למע"מ (בין אם מדובר על סכום כולל שנקבע מראש או על סכום שנוסף על המחיר הראשוני שסוכם, בהתאם לסיכום מול הלקוח).

לאחר התשלום ינפיק העוסק הפטור קבלה בלבד ולא חשבונית מס. לעומתו, כל שאר העוסקים יידרשו להנפיק חשבונית מס שמתארת את הסכום ששולם כולל המע"מ בסעיף נפרד. לקוחות מסוימים ירצו לקבל לצד חשבונית המס גם קבלה שהיא למעשה אסמכתא על התקבול הכספי וכך אפשרות נוספת היא הנפקת מסמך בשם חשבונית מס קבלה המאגדת את שני המסמכים הללו למסמך אחד. 

מתי צריך לשלם מע"מ?

אחרי השאלות מהו המע"מ ומי צריך לשלם אותו, זוהי ככל הנראה שאלה הנפוצה ביותר. ברמה העקרונית, כאשר מדובר על עסקאות מכר, כלומר כאשר מוכרים טובין לקונה, יש לשלם את המע"מ כבר ברגע המסירה בלי קשר למועד קבלת התשלום.  עם זאת כמובן זה עשוי להיות בעייתי במידה והתשלום לא מתקבל באותו זמן, ועל כן הוחלט בישראל שעסקים עם קטנים עם מחזור עסקאות של עד 2 מיליון שקלים בשנה יידרשו לשלם את המע"מ עם קבלת התשלום. 

באופן כללי, יש להגיש אחת לחודש או חודשיים (בהתאם למחזור העסקאות של כל עסק) דו"ח מע"מ תקופתי עם פירוט ההכנסות וההוצאות ולשלם את המע"מ בהתאם לכך. כמובן שבמעמד הזה חשוב לפרט את ההוצאות כדי להפחית את התשלומים החודשיים. ומה לגבי מקרים בהם שילמנו סכום גבוה יותר של מע"מ על ההוצאות שלנו מאשר מע"מ שגבינו? ניתן למלא דו"ח החזר ולקבל את הסכום העודף. 

כלל ברזל – עמידה בזמנים

מה שצריך לזכור זה שאסור "לשחק משחקים" עם רשויות המסים וחשוב להגיש את החשבוניות שלכם בזמן וכן את דו"ח המע"מ. אם אין לכם את הזמן, הידע והפניות לעשות זאת בעצמכם, מומלץ לעבוד עם רואה חשבון או יועץ מס שיעשה זאת בשבילכם – אל תתנו לזה ליפול בין הכסאות כי זה עשוי להביא אתכם למצבים לא נעימים של חיובי ריבית והליכי הוצאה לפועל. 

לסיכום – על אף שמדובר על נושא שהוא מקור לבלבול אצל עסקים רבים, האמת היא שהכללים השונים של מע"מ הם לא כל כך מורכבים כמו שנוטים לחשוב. אם אתם עסק שתשלומי המע"מ חלים עליו, דאגו להנפיק את המסמכים המתאימים בזמן, להגיש אותם ואת דו"ח המע"מ ולשלם את הסכומים שאתם חייבים במועד. כמו כן חשוב לשמור (ולבקש אם לא מביאים לכם) חשבוניות מס עם פירוט המע"מ ששילמתם כדי לקזז את התשלומים שתהיו חייבים. 

שאלות נפוצות - תשלומי מע"מ

מע"מ הוא מס רכישה שכל אדם בישראל משלם על כל עסקה שהיא.

מע"מ משלמים בכל עסקה שהיא בארץ, אלא אם כן מדובר על מקומות ספציפיים הפטורים מתשלום מע"מ כמו אילת או הדיוטי פרי בשדה התעופה.

כיום שיעור המע"מ בישראל עומד על 17 אחוזים.

בתור צרכנים פרטיים נשלם מע"מ במועד העברת התשלום. עסקים נדרשים לשלם מע"מ אחת לחודש או חודשיים בהתאם למחזור העסקאות שלהם.

עוסק פטור כשמו כן הוא והוא פטור מתשלומי מע"מ ועל כן לא גובה את הסכום הזה ומחויב בהוצאת קבלה בלבד לאחר קבלת התשלום. כל שאר סוגי העסקים מחויבים בתשלום מע"מ וכפועל יוצא גם בגביית מע"מ על כל עסקה.

נגישות
לשליחויות בכל הארץ לחצו כאן